Etusivu > Ohjeet > Lennättäminen > Turvallinen lennätys

Turvallinen lennätys PDF Tulosta
Kirjoittanut Leijaseura
02.07.2010 10:51
Leijanlennätys on turvallinen harrastus, kunhan lennättäjä ottaa huomioon ympäristön ja muut ihmiset. Ongelmatilanne voi syntyä jos leija tai lennätysnaru putoaa sopimattomaan paikkaan. Näin voi tapahtua kun tuulen suunta tai voimakkuus muuttuu, leija särkyy tai naru katkeaa, ilmassa olevat leijat sotkeentuvat toisiinsa ja putoavat hallitsemattomasti, jne. Kulkuväylälle pudonnut lennätysnaru voi vahingoittaa pyöräilijää, rullaluistelijaa, skeittaajaa, jopa kävelijää.
Seuraavia ohjeita noudattamalla lennätät turvallisesti:
  • Lennätyspaikalla pitää olla riittävästi tilaa, jotta leijan saa turvallisesti ilmaan ja sen saa turvallisesti alas, vaikka tuulen suunta olisi muuttunut lennätyksen aikana. Uusi leija vaatii erityistä varovaisuutta, koska et tunne sen ominaisuuksia ja käyttäytymistä.
  • Älä lennätä leijaa ukkossäässä. Se on itsellesi hengenvaarallista.
  • Älä lennätä lähellä sähkölinjoja. Se on itsellesi hengenvaarallista. Jos leija tarttuu sähkölinjaan, älä yritä irroittaa sitä itse. Soita aluehälytyskeskukseen.
  • Älä lennätä liian kovalla tuulella.
  • Älä lennätä kolmea kilometriä lähempänä lentokenttää.
  • Älä lennätä 300 metriä korkeammalla ilman aluelennonjohdon lupaa.
  • Tarkasta leijasi kunto ennen lennätystä. Erityisesti suitset ja narut.
  • Merkitse maahan ankkuroidun leijan naru värikkäällä nauhalla tms. noin silmän korkeudelta niin että se on helposti havaittavissa.
  • Pesivät linnut voivat häiriintyä leijoista. Myös kotieläimet voivat säikähtää leijaa.
  • Lennätyspaikalla olevat kuopat, kivet ym. epätasaisuudet voivat nyrjäyttää lennättäjän nilkan. Lennättäessä ei katsota omiin jalkoihin.
  • Käytä lennättäessäsi kunnon aurinkolaseja. Pilvisenäkin päivänä UV-säteily rasittaa silmiäsi.
  • Suojaa ihosi UV-säteilyltä, leijanlennättäjän naama on aina kohti taivasta.
  • Älä käytä Kevlar-narua/siimaa, äläkä lasimurskalla päällystettyä Manja-narua.
  • Lasten leijanlennätyksessä on syytä edellisten lisäksi ottaa huomioon:
    • Älä anna lapselle liian isoa leijaa. Tuulenpuuskassa syntyvä veto voi yllättää voimallaan.
    • Älä anna lapsen lennättää lähellä liikenneväyliä. Keskittyessään leijaan lapsi voi juosta ajotielle.
    • Käsineet (esim. neulesormikkaat) käteen. Naru/siima voi viiltää tai polttaa pientä ja pehmeää kättä.
    • Lennätysnarua ei saa sitoa kiinni lapsen vaatteisiin eikä käteen.

Temppu- ja vetoleijat ovat hyvin keveitä ja saavuttavat sopivassa tuulessa yli 100 km tuntinopeuden. Mikä tahansa 100 km/h kiitävä esine tekee pahaa jälkeä törmätessään johonkin. Leijan lisäksi myös vauhdilla kiitävä ohut lennätysnaru leikkaa kuin veitsi. Hallitsemattoman tilanteen syntyessä lennättäjän luonnollinen reaktio on puristaa kahvoista entistä tiukemmin, mikä vain pahentaa tilannetta. Päästä irti yhdestä narusta ja kävele eteenpäin kohti maata kieppuvaa leijaa. Leijasi voi olla vähän sekaisin, mutta se ei ole aiheuttanut vahinkoa ympäristölleen eikä itselleen.

Tunne kykysi ja ennakoi tulevat tilanteet:

• Varaudu ongelmatilanteisiin, jotta tiedät miten toimit jos vaaratilanne syntyy.
  • Pidä leijakalustosi kunnossa, erityisesti suitset ja siimat sekä niiden solmut. Tarkasta ne ennen jokaista lennätystä.
  • Kaikki siimatyypit voivat kovassa vauhdissa viiltää haavoja. Siiman leikkaavuus riippuu sen ohuudesta, ei kestävyydestä. Mitä "parempi" siima sitä haavoittavampi.
  • Opettele tuntemaan leijasi: nopeus, veto, ohjattavuus.
  • Opettele tuntemaan tuuliolot.
  • Kovalla tuulella temppuleija vetää kymmenien kilojen voimalla, tunne voimasi ja kykysi.
  • Älä anna isoa leijaa kokemattoman lennättäjän käsiin.
  • Älä jätä lähtövalmista leijaa maahan ilman valvontaa.
  • Vetoleijakaan ei ole riippuliidin, älä käytä leijaa niin, että se nostaa sinut ilmaan. Alastulo saattaa rikkoa lennättäjän.
Viimeksi päivitetty 12.06.2014 15:05